Vi ses under 2021!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Liatorp/Eneryda IF
Två byar - ett lag

MOTSTÅNDARKOLL INFÖR SERIESTARTEN I DIVISION 4: DEL 2
2021-06-22 09:35

Då var det dags för del 2 i vår serie inför säsongen 2021. I del två bryter vi ner tre föreningar och lag vi kommer stifta bekantskap med i division 4 södra: IFK Grimslöv/Västra Torsås, Ingelstad IK och Lagans AIK. God läsning.

IFK Grimslöv / Västra Torsås IF
Tränare: Alexander Gitselov
Fjolårets placering: 2:a i division 4 sydvästra


IFK Grimslöv/Västra Torsås gör sin andra raka säsong i division 4 sedan man degraderats från division 3 säsongen 2019. Sedan 2015 har de vitklädda på Furuskans och Tornevallen gått spikrakt uppåt i lokalfotbollen och har prenumererat på topplatser i distriktserierna. Efter att ha harvat runt i division 5:s bottenskikt under många år satsade man hårt säsongen 2014 och tog klivet upp till division 4 och anlitade den så småningom mycket framgångsrika tränaren Enes Ahmetovic. Under Enes ledning vann man division 4 sydvästra under serieförändringssäsongen 2016 och siktade ännu högre. 2017 tog man en kvalplats men tvingades kapitulera mot Sandsbro och Karlskrona. 2018 skulle istället bli året då man tog det efterlängtade steget upp till division 3 efter en rafflande avslutning där man i en tvättäkta seriefinal besegrat Slätthögs BOIF på Hultavallen. Nu tänker kanske många att Grimslöv/VT är en klassisk up and coming förening men icke. Faktum är att man under sina tidiga stadier av satsningen påbörjade ett rekryteringssystem där man plockade hem flertalet grimman och torsås-grabbar i exil och byggde således ett jäkligt starkt lag som man sedermera kunde vinna serier och bygga långsiktigt med. När man gjorde sin säsong i division 3 2019 gjorde man det med stora förhoppningar och med ett spännande samspelt lag. Dock var man i praktiken degraderade redan under sommaruppehållet efter flertalet skador, mindre bra resulat och där tränaren Enes Ahmetovic till slut även tackade för sig en bra stund innan seriens avslut. Återkomsten till division 4 var ett faktum men Grimslöv/VT tänkte inte lägga sig ner och dö för det. Man gjorde ytterligare en notorisk rekrytering på tränarfronten när självaste Aleksander Gitselov blev huvudtrännare. Den f.d ryska proffsspelaren hade tidigare rattat Växjö United, som vi vet uteslöts av Svenska Fotbollsförbundet under säsongen 2019 efter en del struligheter vad gäller spelarlicenser, planhyror och gud vet allt. Oavsett skulle Gitselov sätta sin prägel på ett Grimslöv som åter ville uppåt och vara ett av regionens mer framgångsrika lag. Under fjolåret kändes det dock inledningsvis som att Grimslöv tappat lite av geisten, säkerligen till följd av enkelsäsongen och kanske att man blivit ett par år äldre. Det syntes när vi tog emot dem hemma på Bokliden där vi i ärlighetens namn borde ha vunnit om det inte vore för att avfällingen Simon Sandell stått för en "släkten är värst"-insats och stoppat en handfull bollar på mållinjen. Då var då, och när vi istället tappade efter vår förhållandevis starka seriestart skulle Grimslöv/Västra Torsås växla upp och skulle i oktober parkera på en andraplats i serien efter seriesuveränerna Älmhults IF. Kval till division 3 väntade, men där tog det stopp. Efter storstryk de första två omgångar bemödade sig varken Grimman eller deras avhänga motståndare att spela matchen, och således var man kvar i division 4 även säsongen 2021. 

Därmed väntar förhoppningsvis ytterligare en framgångsrik säsong för våra grannar norrut och det är med kontinuitet och rutin som man går in i säsongen. Många av de som spelat i Grimslöv/VT under dessa framgångsrika år går att återfinna. Skyttekungen Robin Frank är fortsatt ett kraftverk i anfallet som sprutar in mål. Eric Hjalmarsson är, ifall han är frisk och kry, även han en toppspelare på den här nivån med ett fotbollssinne utöver det vanliga. Katalysatorn i laget hittar vi centralt i form av Kapten Claes Lavesson som oavsett position alltid spelar med hela sitt hjärta, även om dennes fotbollsegenskaper inte är uppe på de förstnämndas nivå. På nyförvärvsfronten har Grimslöv suttit förhållandevis lungt i båten. Vilket inte är konstigt med tanke på att man knappt förlorat någon spelare, då de flesta har en reell anknytning till föreningarna och orterna. Däremot bör vi lyfta att Adis Porovic återvänder efter ett år i Åryds IK. En spelare med hög potential men som har haft svårt att producera de senaste två åren i division 3. Dessutom har Patrik Sjöblom återvänt efter en tvåårig vända hos oss. Vi vet inte hur Sjöbloms medverkan i detta lag kommer att se ut med ett aktivt dömande på division 4-nivå och en ålder som rimligtvis inte är till fördel för den gode multibegåvningen. Med tanke på att Sjöblom genomförde sammanlagt 40 minuter hos oss ifjol på grund av flertalet krämpor, så känns det något långsökt och tro att densamma kommer att vara lika tongivande som tidigare år. Om Sjöblom håller sig hel och har tränat upp sig rejält, är han en oerhörd tillgång för alla lag på den här nivån. 

Grimslöv är ett lag med oerhörd flexibilitet. Man har ett mycket stabilt grundspel som gör att man kan dels dominera matcher där men ges initiativ och även kan falla tillbaka mot lag som är passningsmässigt och tekniskt mer överlägsna. Detta ger dem en möjlighet att ta sig an alla sorters motståndare i serien. Däremot är man något känsliga för skador på ett antal positioner där en avsaknad av Robin Frank och Claes Lavesson ofta blir kännbara tapp. En något tunnare trupp sedan ett antal år tillbaka har gjort att man har en oerhört stark elva som kan och bör sikta på topplaceringar under årets säsong. Allt annat ses nog som ett misslyckande. 

Ingelstad IK
Tränare: Niclas Magnusson
Fjolårets placering: 6:a i division 4 sydvästra

Under fjolåret krossade Ingelstad IK alla förhandstips när man tog en stabil sjätteplats i division 4 sydvästra. Efter en oerhört stark start där man slog tog viktiga poäng kunde man sitta lugnt och betrakta deras förväntade bottenkollegor som vi själva kämpa för sina liv under höstens sista veckor. Nu går IIK in på sin tredje raka säsong i division 4 och man gör det med troligtvis lite större förväntningar än tidigare år. Säsongen 2018 tog sig Ingelstad upp i division 4 efter att ha kvalat sig dit efter ett antal utflykter på den småländska östkusten och Öland. Genom sitt geografiskt ofördelaktiga läge har Ingelstad ofta hamnat i Kalmar-serier. Så även säsongen 2019. Det gick riktigt tungt och det var i sista matchen, mot seriesegraren Åryds IK, som man kan kunde säkra kontraktet och titulera sig som ett division 4-lag efter att så sent som 2012 spelat i division 6. Under fjolåret var det ett något brandskattat Ingelstad IK som gick in i enkelserie. Tomas Andersson var kvar på tränarbänken men flertalet av de pjäser som legat till grund för Ingelstads framgångsrika år på senare tid hade slutat eller lämnat. Detta innebar att det var ett relativt nykomponerat gäng som tog sig an säsongen 2020. Men som tidigare nämnt gick det över förväntan och i vårt möte med Ingelstad slutade matchen 0-0. En match som i ärlighetens namn bör ha slutat nånstans vid 2-5 med tanke på de högkalibriga chanser som vi i LEIF bommade. Poängen skulle dock i slutändan innebära att Ingelstad säkrade sitt division 4-kontrakt och vi fick möjlighet att klara oss kvar genom kvalspel efter bragden mot IF rejban i omgången efter. 

Iår har dock en del förändringar skett på Ingelvi där tränare Tomas Andersson tackat för sig och ersatts av bekantningen Niclas Magnusson som rattat Vederslöv/Dänningelanda de senaste åren. En ny röst och ett antal nya spelare har inneburit att Ingelstad andas lite ny luft när man går in i seriespel 2021. Magnusson har varit så vänlig att han har tagit in två duktiga spelare från V/D i form av Jake Sarvit och Adam Thellsson där både får ses som nyttiga tillskott som kan göra reell skillnad. Sarvit är en notorisk målskytt med speed och spelförståelse och som hade varit oerhört nyttig för Vederslöv/Dänningelanda under säsongen 2019 och 2020 om han inte åkt på en otäck knäskada strax innan seriestart 2019. Adam Thellsson har varit ett stående inslag i Vederslövs startelva de senaste åren och kommer att bli ett nyttigt nyförvärv. I Ingelstad finns det också ett antal etablerade spelare som varit i föreningen en längre tid. Bl.a hittar vi Mattias Ekedal på vänsterkanten där han alltid hänger med upp i anfall och måttar inlägg. En rutinerad spelare med många års spel på division 4-nivå för bl.a. Guddarp och Oskarshamn. Dessutom bör vi lyfta fram Johan Karlsson som anslöt redan under fjolåret, med en gedigen skolning i Östers IF och som kommer spela en viktig roll i Ingelstad säsongen 2021. Sist men inte minst bör vi slänga fram ett något okänt kort för oss i sydvästra delen av Kronoberg då Samuel Gunnarsson gjort flytten från Åseda IF till Ingelstad och kommer bli ett rejält kraftverk på topp för de rödblåa. En spelare som piskat in mål för Åseda och Norrhult i allt från division 4 till division 6 och som vunnit division 4 senast 2016 med just ÅIF. Ett nyförvärv som kommer höja Ingelstad under året. 
Spontant känns Ingelstad starkare iår. De har gått starkt på försäongen med ett antal skalper där deras förvärv har visat upp sig från sin bästa sida och det känns som att vi inte heller iår kommer se IIK i tabellens nedre regioner. Det är ett lag med ett tydligt direkt spel rent historiskt med hög aggresivitet. Frågan är om Niclas Magnusson kommer försöka implementera mer av sin filosofi från V/D iår och hur har den tagits emot i truppen?  Aspirationen bör och lär inte vara att blanda sig in i toppen av tabellen, men en enkelserie innebär att en dark horse alltid kan lura i vassen och slå underifrån. Särsklit när det enbart ska spelas om 33 poäng. Vi hoppas dock att vi slipper se Ingelstad från sin bästa potential och kan plocka tre poäng, däremot räknar vi kallt med att det blir ett betydligt tuffare motstånd iår än i september förra året. Lagans AIK
Tränare: Rikard Ståhl
Fjolårets placering: 10:a division 3 sydöstra (degradering)

Lagans AIK är tillbaka i division 4 sedan äventyret i division 3 2020. Säsongen i trean gick tämligen okej fram tills dess att man började sacka och fick alla resultat emot sig i den sista omgången och åkte ut med svansen mellan benen. Spontant kändes Lagans AIK redo för division 3 sett till laget på pappret, men man lyckades inte riktigt få till det i en serie där grannen Ljungby IF briljerade och man själva mer eller mindre stred i nedre halvan hela året. Nu är man tillbaka där man verkligen hör hemma (man måste ha typ 40 säsonger i division 4) och det är långt ifrån samma lag som man gick upp med säsongen 2019. Inför säsongen då man tog det historiska steget till division 3 var man ihop med Ljungby IF en storsatsande duo där målsättningen var att konkurrera på allvar om vem som är Ljungby kommuns bästa herrlag. Det såg länge väldigt bra ut i division 4-serien där Hovshaga var den enda riktiga konkurrenten till de två översta placeringarna. Lagans AIK ställdes däremot mot en tuff utmaning genom att ta igen 7 stycken mål på Hovshaga inför den sista omgången. Hovshaga slog Ljungby IF med 3-0 och således skulle 10 mål göras. Redan degraderade Moheda IF väntade och stod för en minst sagt katastrofalt oduglig insats och fick pisk med 11-1 i en match som bör ha granskats av spelinspektionen, iallafall om man har sina sympatier hos Hovshaga AIF. Lagan knep, mirakulöst, kvalplatsen och kunde promenera hem en plats i division 3 efter ett imponerande spel i kvalspelet. Truppen bestod av en del Lagankillar som gjort de blåklädda på Ringvallen en etablerad klubb på division 4-nivå. Dessutom hade truppen spetsats till med bröderna Olsson från Älmhults IF, två av regionens absolut bästa och rutinerade spelare. Samtidigt hade Morgan Ström gjort en personlig satsning efter ett framgångsrikt år och ett par risiga år i numera divison 6-förningen Agunnaryds IF. Avancemanget var klart men tränaren Rikard Ståhl fick enbart en säsong i division 3 och laddar nu om för en ny säsong i division 4. Inför fjolåret gjorde Lagans AIK en stor satsning på bredden genom att plocka in en hel uppsjö av yngre spelare från bl.a. Ryssby och Ljungby IF:s ungdomslag. Målsättningen var att satsa på bredden och således ha en grund att stå på framöver. Det är just dessa killarna som i hyfsat stor utsträckning ska "göra det" för Lagan iår, även om man har en hel del spelare kvar från de två senaste framgångsåren. 

Däremot har LAIK tydligt signalerat att årets säsong i division 4 inte är ett år då man ska studsa tillbaka till trean utan det är ett mellanår där yngre förmågor ska etablera sig i en tydlig föryngringsprocess. Frimånaden för LAIK var en tuff sådan. Oskar och Samuel Olsson signalerade att man inte ämnade att representera Lagans AIK säsongen 2021 och blir därmed monumentala tapp som inget nyförvärv som helst kan kompensera för. Victor Palmqvist, som vann interna skytteligan för Lagan i division 3, lämnade för hemkommunen och Markaryds IF i division 5. Ännu ett offensivt tapp som kommer att innebära mindre poäng för LAIK-offensiven. Dessutom ser det ut som att långvarige kaptenen, mittbacken och fanbäraren Victor Svensson inte kommer tillgänglig. Åren 2019 och 2020 kantades av skadeproblem och det är ett enormt tapp för Lagan som fått förlita sig på Morgan Ström i mittförsvaret. Nu har LAIK varit tydliga med att dörrarna är öppna, men frågan är om spelarna i synnerhet ville rida med vågen av framgångar som följde Lagan de senaste åren?  Det återstår att se med andra ord huruvida Lagan kommer ha ett namnkunnigt rutinerat gäng med bröderna Olsson på plan, eller om man bygger på de som gett klartecken. Däremot finns det ett flertalet spelare som är fundamentala för Lagans AIK:s grund och stabilitet. Först och främst bör William Svensson lyftas. En spelare som vunnit skytteligan otaliga gånger i division 4. Stor som en shire-häst, teknik som en mittfältsguru och en avslutsförmåga som hade gjort självaste Romario avundsjuk. William Svensson är Lagans AIK och kommer fortsätta att spela för föreningen i hans hjärta och slakta försvarare i division 4 med sin tyngd och näsa för mål. Vi bör även nämna Morgan Ström återigen. Även om han börjar stiga något till åren är det en stabil pelare längst bak i planen för Lagans AIK med ett antal säsonger i Ljungby IF. Samtidigt hittar vi Albin Nyberg på centralt mittfält. En mångsidig, skicklig och vänsterfotade central mittfältare som varit tongivande i Lagan sedan han återvände från Värnamo. En kvalitétsspelare med spetsegenskaper få i dagens trupp kan matcha. Hemma på Ringvallen är Lagan alltid svårslagna. Det finns få saker i livet som är värre än att åka på ett mål i baken på Ringvallen och höra Afterski-musik av DJ Ötzi dåna ut ur speakerbåset på kullen ovanför planen. Troligtvis efter att William Svensson skallat in ett inlägg från vänster, där vi också hittar en monumentalt viktig spelare för de blåklädda, Lukas Olsson. Ett fysiskt praktexemplar med en bra vänsterfot och som bidragit med mängder av mål och assist de senaste åren. Spelar utmed hela vänsterkanten och även stundtals i anfallet då dennes löpförmåga skapar oerhörda problem för motståndarna. Även om Lagan försöker betona någon form av ödmjukhet inför säsongen finns det flertalet spelare som är tongivande på den här nivån och som kommer göra att poängen trillar in för Lagans AIK. Det som återstår att se är hur man står sig vid skador. Vad händer om William Svensson går sönder. Det går att minnas till säsongen 2018 när William Svensson spräckte mjälten och saknades en hel vårsäsong. Då gick inte Lagan att känna igen, utan de slogs huvudsakligen i bottnen av det årets division 4-serie. Samtidigt är det svårt att sia om vart deras yngre förmågor kommer prestera. Ett antal kanske kliver fram och tar plats i ett i vissa avseenden ombyggt LAIK. Oavsett är det svårt att se LAIK utmana om de absoluta topplatserna i år, truppen är lite för ung och även något brandskattad på den absoluta spetsen. Men undertecknad har svårt att se att LAIK skulle ha några problem med att hålla sig kvar med den gruppen man ställer upp med inför säsongen 2021. 

NÄSTA VECKA: Lessebo GOIF, Sandsbro AIK, Tingsryd United och Växjö BK.

 
Våra sponsorer