Vi ses under 2021!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Liatorp/Eneryda IF
Två byar - ett lag

MOTSTÅNDARKOLL INFÖR SERIESTARTEN I DIVISION 4.
2021-06-15 08:12

Den 2:a juli tar vi emot Lagans AIK hemma på Bokliden. Vår andra raka säsong i division 4 går av stapeln och det är en oviss och spännande serie vi hamnat i, centrerad i kronoberg med massor av trevliga matcher. Även i år är det enkelserie som gäller för division 4-lagen vilket innebär att varje match får ännu större betydelse. Inför årets seriestart kommer vi att presentera samtliga av våra 11 motståndare varje tisdag med start idag, den 15/6. Vi inleder med Alvesta, Gransholm, Hovshaga och IF rejban. 
Trevlig läsning! 

Alvesta GIF
Grundad: 1908
Tränare: Joakim Spångberg
Fjolårets placering: 1:a i division 5 södra (avancemang)

Alvesta är tillbaka i division 4 efter en tvåårig sejour i division 5. Ni som följer oss vet att vi hade dem som motståndare i 2019 års division 5-serie. Ett år då vi själva gick upp till division 4 efter kvalspel. I fjol fick AGIF det äntligen att lossna och tog sig i hyfsat bekväm stil upp i fyran igen efter att ha säkrat seriesegern efter 11 omgångar. Sandsbro kom tvåa, och skulle också ta steget upp efter kvalspel mot bl.a. oss själva. Tränare Joakim Spångberg har sedan sin återvändo till Alvesta strukturerat om stora delar av seniortruppen med ett tydligt arbetsätt med särskilt fokus på yngre egna produkter och en hel del rutinerade herrar, även de med rötter i Alvesta GIF. Målsättningen för klubben bör inledningsvis vara att hålla sig kvar i division 4, vilket man efter fjolårets ganska dominanta serieseger också bör ha goda chanser till. Vi har som tidigare nämnts inte stött på Alvesta sedan 2019 och det blir oerhört intressant att se hur de har formats av dels Joakim Spångbergs arbete och den kanske positiva konkurrensen som föreningen Alvesta United bidragit med.

Alvesta har ett förhållandevis ungt lag som kanske inte ännu gjort sig till tunga namn i den lokala fotbollen, åldern har de dock framför sig och det finns oerhörda förhoppningar på den generation fotbollsspelare som nu etablerat sig i seniorfotbollen. Däremot finns det ett antal spelare som motståndarna definitivt bör känna till i form av Filip Karlsson, som trots sin förhållandevis unga ålder har många år på nacken i Alvestas herrlag, en mycket spelskicklig mittfältare som är duktig i de avgörande momenten. Dessutom bör Martin Lavesson bli en klippa sedan dennes återkomst från Moheda IF i vinter. En pjäs som var en vital del av det Alvesta som vann division 4 elit 2015 och som sedan trappat ned något med åren. Även om Lavesson har hunnit bli 32 år finns det gott om rutin och kvalité som kommer att innebära en trygg punkt för Alvestas yngre adepter. Det är svårt att inte ta upp Bashir Bashiir när man diskuterar Alvesta de senaste åren. Anfallaren, född så sent som 2005, har två raka interna skytteligasegrar och har givetvis dragit på sig uppmärksamhet från flera håll, till och med så långt bort som i Portugal. Ryktena säger att Sporting Lissabon mycket väl kan bli den unge supertalangens nästa destination och frågan är om vi ens hinner stifta bekantskap med detta ämne. Det återstår att se, oavsett är det en spelare som kräver ett speciellt omnämnande. Alvesta spelar en aggressiv fotboll, mycket likt Jürgen Klopps Gegenpress. Presspelet är centralt och de snabba spelvändningarna likaså. Vi kan minnas tillbaka till 2019 när vi själva hade fullt sjå med att hantera motståndarnas intensiva press och tillsynes konstanta löpande. Däremot tenderar lag som jobbar för hård press i lägre divisioner att tappa delar av matcherna till följd av trötthet, något som i vårt fall innebar att vi kunde slå in fem bollar på 30 minuter i andra halvlek. Vi bör dock inte dra några större växlar utav den matchen då Alvesta som lag troligtvis blivit smartare, äldre och bättre tränade. Vi kan därför vänta oss fartfyllda möten med de gröna från Virdavallen. Anläggningen i sig behöver inte någon närmre presentation utan är klassisk fotbollsmark som vi längtar att återvända till!

Gransholms IF
Grundad: 1926
Tränare: Jonathan Mattson
Fjolårets placering: 8:a i division 4 sydvästra

 

Gransholms IF, efter degraderingen från division 3 under 2018 har laget stabiliserat sig något i division 4 senaste åren utan att överhuvudtaget riktigt ge sig in i någon som helst toppstrid. Ett rutinerat gäng som i ryktesväg hade svårt att få igång ett ordentlig driv under fjolåret då man faktiskt var med i nedflyttningsstriden under de sista omgångarna av 2020. Trots ett förhållandevis namnkunnigt lag fanns det mer att önska av både prestationer och träningsnärvaro. Inför säsongen 2021 har man fått in ett oprövat kort på tränarfronten i form av Jonathan Mattson, med blott 24 år på jorden ska ratta Gransholm till nya höjder. Det är svårt att placera vart Gransholm står. Under fjolåret var vi tämligen säkra på att de skulle utmana i den absoluta toppen, men levde verkligen inte upp till förväntningarna som de ovetande seriekollegorna hade på dem. I år känns det däremot som att det finns ett nytt driv och ett mer seriöst tänk kring herrlaget, och undertecknad väljer att vara lika optimistisk till Gransholm iår, att de bör och kan blanda sig in i den absoluta toppen. Så länge man lyckas få ihop truppen på ett någorlunda vettigt sätt.

Gransholm har ett av seriens mest namnkunniga lag, där flera under många år levererat i högre divisioner. Det är svårt att prata Gransholm utan att nämna Richard Andersson som är katalysatorn i detta lag. En tung och oerhört intelligent spelare som trots sin kanske inte övermäktiga figur är stenhård i dueller och på fasta situationer. Dessutom finns Victor Stålberg i truppen som är Kronobergs kanske målfarligaste spelare. Ser loj ut under 85 minuter, men kan under övriga 5 minuterna av ordinarie spel smälla in fyra bollar. En spjutspets av rang. Dessutom finns Rasmus Paalanen i laget, ytterligare en oerhörd spetsspelare som oftast utgår från kanten. Med ett rappt steg och bra skott är det en riktigt tråkig jävel att möta som ytterback. Man har även värvat in ett antal spelare där återvändande Oscar Åberg bör lyftas fram trots de senaste årens nedtrappning i Furuby IF i division 6 – och 5. En spelare som var med i trean under ett antal år som kommer vara given i försvaret. Vi bör också betona Fredrik Lindblad som ansluter från Öster efter ett antal år utanför fotbollen. En spelare som varit nära den absoluta eliten i form av A-lagsspel i Östers IF. En fotskada gjorde att elitkarriären gick åt skogen, men spelaren finns nu att hitta i GIF. Efter träningar med bl.a. oss själva landade dock den gode Lindblad i beslutet att pendlingen ner till försäsongsträningarna i Älmhult blev övermäktig. Istället presenterades han som en Hamsik-värvning av Gransholm då han lämnar innan han eventuellt ens hinner spela. Med tanke på vad Hamsik uträttat i IFK Göteborg, får vi lov och hoppas att det blir ett likartat resultat för Fredrik Lindblad i Gransholm. I och med tränarskiftet från Ulf Paldan till Jonathan Mattsson är det svårt att sia om hur Gransholm kommer spela i sommar och höst. Kommer de fortsatt bygga på en fysisk spelstil med tunga centrar, eller kommer man ha utvecklat ett mer possessioninriktat spel? Vår tränare Ola Gustavsson har grämt sig sedan vår förlust förra säsongen på Granvallen, så där finns det en rejäl dos revanschlusta. Är Gransholm bättre eller sämre än vad de var då? Det återstår att se när vi tar emot Gransholm på Bokliden i höst.

Hovshaga AIF

Grundad: 1986
Tränare: Christian Stridh
Fjolårets placering: 3:a i division 4 sydvästra

HAIF höll inte 2020 heller, trots att väldigt många höll dem som favoriter. Med rätta förvisso, det är få lag som spelar så bra som HAIF gör när det vill sig. Det är väl det som är det lilla problemet med Hovshaga AIF att man har lite för låga dalar för att ta det där klivet till division 3, som man både har kvalité, bredd och underlag för att ta. De senaste två åren har HAIF snubblat på mållinjen till kvalet till division 3 och kanske är det tredje gången gillt som gäller nu? Undertecknad tror det. Det blåser positiva vindar kring HAIF sedan de höll på att åka ner i division 5 säsongen 2018 efter en omtumlande period av spelartapp och tveksamma rekryteringar. Inför säsongen 2019 återvände Christian Stridh till HAIF som huvudtränare och lyckades plocka in ett bra gäng spelare, många skolade i Östers IF men ofta med Hovshaga som moderklubb. 2019 skulle man kvalat upp, men efter ett totalt förfall av Moheda IF mot HAIF:s konkurrent Lagans AIK missade man platsen sedan LAIK tagit igen Hovshagas 9 måls försprång i målskillnad. För eventuella partiska supportrar kanske man föreslog att spelinspektionen skulle ta och titta över den matchen. Oavsett reste sig HAIF igen och tog sig an enkelsäsongen 2020 på ett bra sätt. Vi stal en pinne på Bokliden, men HAIF visade tydligt vad de ville med säsongen, och undertecknad vill nog hävda att de var seriens bästa lag när de var på humör. Dock höll man inte ända in, förluster mot Slätthög och Lammhult gjorde att man satt benet i cykelhjulet och slutade på en tredjeplats bakom Grimslöv och Älmhults IF.

Nu är det alltså dags igen, och man har lyckats behålla stora delar av den duktiga truppen från fjolåret medan man också spetsat till det något. Värt att nämna är att Växjö Norra:s f.d. kapten Henrik Widén återvänt efter ett antal år i divison 3. En stark och skicklig försvarare som kommer bli en rejäl förstärkning. Johan Frisk blir inte yngre, men har en fantastisk uppspelsfot och rutin som de yngre i laget kan förlita sig på. Med erfarenhet från bl.a. division 2 är Frisk något av pelare i detta HAIF, som dock inte på något sätt fallerar i dennes frånvaro. Jakob Schröder bör också lyftas, en vass winger som sitter på spetskompetens och speed som gör att mål och assist ofta kommer från dennes fötter. På det offensiva mittfältet hittar vi även Oskar Bolin, ett jättelöfte med en fin vänsterfot och genombrottsförmåga. Bör spela högre upp när som helst. Hemma på konstgräsmattan på Hagavallen i Växjö kommer Hovshaga göra livet surt för många motståndare, kanske kan man även fira avancemanget till division 3 där i oktober. Det är troligtvis seriens och ett av regionens mest välspelande lag när man är på humör och vi kommer inte kunna att matcha de blåklädda HAIF:arna när det kommer till konstruktivitet, rörelsemönster och passningsspel. Däremot kan vi ta dem fysiskt och även mentalt med tanke på att deras spelidé bygger på en hel del tålamod, något som ibland kan tryta. 

 

IF REJBAN

Grundad: 2009
Tränare: Johan Salomonsson
Fjolårets placering: 5:a i division 4 sydvästra

Grundad 2009 är IF rejban en av regionens allra yngsta klubbar. Dock har man gått som en raket genom seriesystemet och kvalade så sent som 2015 till division 3. Dock har man gått något i stå de senaste åren och snarare etablerat sig i division 4 än att någon gång på riktigt hota i toppen av tabellen. Inte är väl det konstigt, det något yngre och ambitiösa grabbarna som drev, och idag fortsatt driver klubben sportsligt och organisatoriskt har nu blivit ganska mycket äldre, något som tagit ut sin rätt på lagets prestationer i senare tid. Dock innebär deras ganska höga medelålder att de också är ett tungt, rutinerat och sammansvetsat gäng som allt som oftast undviker bottenstrider, år efter år. Under fjolårets säsong inledde man tungt men kunde i slutet av säsongen ta ett antal fina segrar och landade slutligen på en 5:e plats i tabellen med resultatsraden 4 segrar och 6 förluster. Enbart 3 poäng före oss, som slutade på näst sista plats och fick kvala. Under fjolårets serieepilog var det just IF rejben som skulle besegras för att vi skulle kunna ta oss till kvalspel. Efter 2-0 i paus till gästerna från Växjö såg det mörkare ut än närtidsminnet efter studenthelgen. Dock lyckades vi piska liv i hästen. Mahdi Rezai reducerade, Mario kvitterade med en brusten bukmuskel som insats, och slutligen gav Marcus Petersson oss ledningen sedan han tagit sig igenom ett passivt rajjan-försvar. Kvalet var säkrat då MIF åkte på storstryk mot ett annat Växjö-lag, Hovshaga AIF. Väl i kvalet var allt frid och fröjd och vi får spendera även säsongen 2021 ihop med IF rejban. Åter till motståndarna, åldern börjar ta ut sin rätt och frågan är hur covid-pandemin påverkar en redan tunn trupp? En del vittnar om en hel del bortfall och lite svag uppslutning inför seriestarten. Är det i år som IF rejban inte längre krigar sig till en stabil placering i division 4? Är det iår man ska bli inblandade i bottenstriden? Det återstår att se. I övrigt har det, precis som på de flesta håll, varit ganska tyst om IF rejban den senaste tiden och man har i stor utsträckning behållit det lag som man byggt runt senaste åren där ett antal av de mer tongivande spelarna kommer att presenteras i nästa del.

IF rejban är ett taktiskt skickligt lag med en märklig men anmärkningsvärd grupp spelare. Bland annat har man en anfallslinje som till stor del består av innebandyspelare från Växjö Vipers. Filip Kjellsson och Johan Roos är givetvis betydligt bättre på innebandy än på fotboll, men är ändock skickliga bollspelare på den här nivån där den förstnämnda är en riktigt vass anfallare med näsa för målet. Något han bevisligen inte behöver en klubba för att ha. Johan Roos är ytterligare en offensiv spelare som är bygd som ett tegelhus med bra speed. Utöver dessa två tidigare SSL-spelare hittar vi även Anton Wijk på mittfältet, en spelare med enorm arbetsmoral och ett skickligt passningsspel som hittas i rygg på våra mittfältare. Ett as i flera fotbollsmässiga avseenden, men ett riktigt skickligt sådant. På vänsterbacken hittar vi en av division 4:s bästa vänsterfötter i form av Adam Bengtsson. ”Bucce” har kanske också blivit något till åren, typ 28, men är ett livsfarligt hot på fasta situationer där han åtminstone ett par gånger varje säsong lyckas böja in några bollar på frispark. De vitklädda, som spelar på Norremarks konstgräs, är ett oerhört tung och fysiskt lag med en hel del rutin från spel i högre divisioner samt en förmåga att anpassa sig efter motståndarna. Motivationen kommer dock alltid vara en avgörande faktor för IF rejban och frågan är ifall man lyckas hålla den på topp i ytterligare en enkelserie. Vår nyckel för att besegra ett rejban är helt enkelt att inte låta dem känna att de tar oss fysiskt och inte låta dem växa i matcher. För när glöden är på, är det ett riktigt duktigt lag som kan slå vilket lag som helst i serien.

NÄSTA VECKA: IFK Grimslöv/Västra Torsås, Ingelstad IK, Lagans AIK


 
Våra sponsorer