Matchnummer: 141203070
Samling:17:30, Bokliden
Matchrapport: LEIF - LAGAN 4-3
2021-07-04 10:54

LEIF tog en tung premiärseger i division 4 södra på Bokliden i Liatorp efter en gastkramande batalj mot Lagans AIK som slutade med slutresultatet 4-3 efter att matchen i första halvlek blivit avblåst på grund av åskoväder. Matchen kantades av ett fysiskt spel där LEIF till slut drog det längsta strået efter ett antal perioder av övertag under matchen som blev onödigt spännande.

LEIF ställde upp med en något nyskapad startelva i premiären. Åberg vaktade holken, Anton Andersson och Erik Jakobsson utgjorde mittlåset som flankerades av Martin Göransson till höger och Max Almblad till vänster.  Det centrala mittfältet bestod av Stoffe Bengtsson som sittande balansspelare med Josef Carlsson och Jakob Gull framför sig som lite offensivare pjäser. Till vänster hade kapten Marcus Petersson tagit plats, som center spelade Eldin Topic och till höger spelade Anton Nilsson. På bänken fann vi Oscar Wirell som andramålvakt för dagen, nyförvärvet Viggo Blomqvist, mittfältarna Oskar Lundin och Rasmus Johansson samt forwarden Mahdi Rezai.

Det var således ett starkt lag som LEIF kom till spel med där enbart Jonte Franzén var indisponibel för spel som följd av en muskelsträckning träningen innan match. Det var en pirrande känsla som infann sig i LEIF-lägret inför matchen då det var fina förutsättningar för bra spel. En kanonmatta och relativt sval luft samt en hel del publik som vi saknat på våra hemmamatchen i snart 18 månaders tid. Däremot hintade de mörka molnen vid horisonten att vädergudarna inte var riktigt pålitliga denna fredagsafton på Bokliden. Något som skulle sätta sin prägel på matchen vid ett senare skede.

Klockan 19.00 stegade lagen ut på Boklidens gräs för att spela igång seriens första match. Lagans AIK, som 2020 åkte ur division 3, ställde upp med en förhållandevis ung elva men med ett antal spetsspelare i form av Morgan Ström i försvaret, Lucas Olsson och Albin Nyberg på mitten, samt Samuel Olsson, som dock infann sig på bänken inledningsvis. Vi båda kom från förhållandevis tuffa försäsonger där få segrar hade bärgats och således var matchen en riktig värdemätare för båda lagen. Domare Taib Sisic satte pipan i mun och LAIK satte igång spelet. Efter cirka en minut lyckades LEIF avvärja deras första anfallsförsök. Erik satte en boll i djupet mot Eldin, precis enligt matchplanen, för att testa deras backlinje. Den gode Topic gör en magnifik nedtagning med tåspetsen, galloperar mot motståndarnas mål och hittar en passning snett inåtbakåt till Josef Carlsson som avlossar en patenterad strumprullare. Avslutet blockas dock och rensas undan av en LAIK-spelare som mycket oturligt, eller turligt, passar till en offsidestående Marcus Petersson som enkelt rullar in 1-0 efter bara 90 sekunder. Linjeman stod dock som en fanbärare från  en 1:a-majdemonstration med den gul-orangea flaggan i högsta hugg. En mycket uppmärksam huvuddomare tyddligjorde dock att det definitivt var en Lagan-spelare som assisterat till målet och således upphävt offsiden. Domaren pekade resolut mot mittplan och vi hade fått en drömstart i matchen. Vi fortsätter på den inslagna vägen och hittar fina kombinationer mot ett hårt arbetande bortalag som drar på sig en hel del frisparkar. Överlag hade vi god kontroll på våra motståndare som trots ett visst övertag gällande bollinnehav hade svårt att skapa några ordentliga målchanser. Närmst kommer man en frispark som Josef offrade både näsa och mun för att blocka. Därför kom det som en blixt från klar himmel när LAIK vinner inkast en bra bit in på vår planhalva. Ett kast och en fin skarv genererade en yta för deras mittfältare som vi inte lyckades minimera. Vårt lite tveksamma agerande utanför straffområdet leder till en drömträff i Åbergs närmsta kryss som innebar 1-1 i matchen med knappa halvtimmen spelad. Surt sa räven.

Vi beslutade att dra igång pressen något hårdare. Vi var ett antal centimeter större, och ett antal kilon större och började spela med färre tillslag och mer i djupled samtidigt som vi skickligt slog lagdelar och kunde avancera mot mål. Vi tilldelas fortsatt många fasta situationer som vi inte riktigt lyckas utnyttja maximalt. Regnet började ösa ner och tempot steg något till följd av farten bollen fick av den snabba mattan och vi började vinna mark på kanterna. I minut 34 tilldelas vi ett inkast som max påpassligt kastar till Anton Nilsson som tagit en 60 meterslöpning och dragit med sig ett halvt blått lag. Den långe Nilsson slog ett enkelt tillbakapass till Max som måttade och slog ett fint högerfotsinlägg (!) som Eldin Topic mötte upp och var säkerheten själv på. Ett skutt och en Andy Caroll-nick innebar ställningen 2-1 och vi hade momentum. Momentum hade även åskguden Tor som bestämde att det var dags att slå ned vårat övertag med ett otäckt blixtnedslag. Domaren hoppade till som om någon hade hoppat upp bakifrån och skrikit honom i örat och blåste ett av de mest distinkta signalerna under matchen. Spelarna tågade med raska steg av planen till ljudet av muller ovanför.

Nu var det oklart och det såg inte ljust ut i dubbel bemärkelse och medan hobby-meterologen Eldin Topic satt och visade upp åskradar från SMHI för halva omklädningsrummet satt domarna och åt av våra trevliga vaniljgifflar, funderade över åskledare och väntade på stormen att avta. Vilket sköt på beslutet om fortsatt spel med cirka 20 minuter. Skulle vi spela klart imorgon eller? Icke, regnet avtog och de mörka molnen skingrades som askan för vinden och med 7 minuter kvar av första halvlek gick båda lagen ut för att göra upp innan vi fick en kortare halvtidspaus. Ytterst lite skedde i denna period förutom att Stoffe Bengtsson tilldelades en billigare varning än en taxi-resa i Gdansk efter att ha gjort en Cha-Cha rörelse i höften på en Laganspelare. Där och då ändrades nivån något i matchen som skulle förändra en hel del av matchens utveckling. Som lite av en kompansation tilldelades även Lagans AIK:s mittfältare en ostskiva i duellen efter.

En tämligen avslagen 7-minutersperiod avslutades med en kort drickapaus innan vi satte igång andra halvlek. Max Almblad linkade av efter att slitit av två ledband i knät i samband med sitt högerinlägg till 2-1. Att ha en svag "fel fot" hade således fått en ny betydelse. Oskar Lundin klev in som vänsterytter medan Jakob klev ner på vänsterbacken och Marcus Petersson steg ner på centralt mittfält. Det var ju inte heller så att Marcus började falla längre ner i planen utan fortsatte att springa runt som en jävla Rottweiler på centralt mittfält. Efter 52 minuter kommer givetvis Marcus Petersson stå för matchens prestation när han suger ner en boll utanför motståndarnas straffområde. Han vänder om och skickar 4 Lagan-försvarare till Vetestigen och pangar in 3-1 bakom en chanslös målvakt. Nu var det tack och godnatt va? Icke. Lagan gör en rockad i truppen, börjar satsa offensivt och blir mer och mer vårdslösa i duellspelet. I minut 57 ryker Stoffe Bengtsson ihop med Lukas Olsson i Lagan som ges fördel i duellen. Bengtsson kommer dock tillbaka i duellen och åker på en brutal reaktion av den blåklädda Olsson som tar ett livtag som kan liknas vid en Heimlichmanöver och även sparkar undan benen för Bengtsson. Ett lättare jordskred i backen för de båda spelarna och fotleden gick åt skogen och vår nr. 7 som fick behandling på plan och sedermera byttes ut mot Rasmus Johansson som klev in på kant medan Oskar klev in på mittfältet. Stämningen i samband med tacklingen  blev hätsk där Lagan-spelaren till slut fick syna det röda kortet. Odiskutabelt blodrött kort enligt de flesta. Totalt katastrof-beslut enligt vissa andra. I synnerhet enligt folket i Lagans avbytarbås som protesterade så kraftigt att ytterligare ett rött kort tilldeledes deras assisterande tränare. Nu var det väl ändå som att luften gick ur Lagan? Inte nu heller. De satsar allt framåt och springer som djur över hela banan. Istället för att vi skulle ta över totalt och skapa de vassaste målchanserna börjar motståndarna skicka långt och spela hårt och tufft. Ett spel som vi har svårt att hantera och efter en hörna dimper bollen ner hos en LAIK-spelare som drar till för kung och fosterland med ett skott som går i bortre stolpen och in. Ytterligare en pangträff och vi var rejält skärrade. Lagan springer som rabiessmittade schakaler och skapar stora problem för vår backlinje och vårt mittfält som också får slita hårt mot en motståndare som får rejält momentum och ork av sin reducering. Jakob Gull får kramp och ersätts med Viggo Blomqvist. Med 12 minuter kvar av ordinarie tid har båda lagen skapat ordentliga lägen. Josef Carlsson hade fått ett skott räddat på mållinjen. Anton Nilsson och Rasmus Svensson hade haft bollar som rullat på mållinjen och Marcus Petersson hade blivit söndersparkad i straffområdet utan minsta sympati från en alltmer pressad domare. I 78 kommer Rasmus Johansson loss på vänsterkanten, vänder ut och in på sin försvare och slår en boll in i boxen som touchas av en LAIK-back. Bollen är påväg in i mål men för säkerhets skulle satsar Eldin Topic fullt och älgar in bollen i ett övergivet Lagan-mål. Målet registerades som självmål, men de flesta vill nog tilldela Eldin det målet. Nu kändes det klart men Lagan gick för en sista forcering och skapar ett antal fasta. Anton Nilsson får kramp och byts ut mot Mahdi Rezai som får springa och slita för det mesta. Vi håller undan hörnorna och frisparkarna men i den 89 minuten kommer till slut ytterligare en reducering för de blåklädda som helt omarkerade i straffområdet kan nicka in 4-3 bakom en utlämnad Åberg. Ett antal tilläggsminuter väntade och vi lyckas med nöd och näppe freda vårt mål och räkna in tre poäng i premiären.

En sjuhelsikes match var till ända och trots regnet och kaosscenerna efter slutsignalen var det en fantastisk trevlig afton där publiken åter var tillbaka, tre poäng kunde tas och vi kunde konstatera att vi kan om vi vill, även i år! Nu går vi på sommarledigt i 3-4 veckor innan vi återupptar serien i augusti!