Hem
Referat: Växjö BK - Liatorps IF-Eneryda IF
Växjö BK - LEIF 3-1
2021-09-05 23:20, Hem

LEIF fick fredagen den 20:e augusti resa hem från Sportfältet på Teleborg i Växjö med 0 poäng i bagaget. Motståndet var kvickt, skickligt och framförallt något hetare över matchens 90 minuter. Resultatet skrevs till 3-1 efter att vi skapat nerv i andra halvlek innan motståndarna dödat matchen med sitt tredje mål.

Det för dagen rosaklädda LEIF hade rest de 5 milen mot nordöst och storstan mot en av seriens favoriter och Kronobergsregionens giganter. Växjö BK, som kom från en seger mot Sandsbro AIK och ett oavgjort resultat mot Tingsryd United stod på andra planhalvan i sina traditionella gulsvartrandiga ställ. Motståndarna, som vi tampades med i botten av tabellen under fjolåret hade inför årets säsong rustat rejält med klassvärvningar som Allan Zizinga och Tif Kiddu med erfarenhet av spel i bland annat Syrianska. Det var således en tuff match som väntade på det fullständigt eroderade konstgräset i Växjö. LEIF reste med en förhållandevis stabil trupp där enda regelbundna A-lagsspelarna Christoffer Bengtsson och Anton Nilsson saknades som följd av sjukdom och skada. Laget formerades något annorlunda genom en 4-4-2-uppställning där Markus Åberg stod som holkväktare, Erik och Viggo bildade mittlås flankerade av Anton Andersson och Martin Göransson. Marcus Petersson och Josef Carlsson bildade innermittfält och kantplatserna togs av Oskar Lundin och Max Almblad. Jontahan Franzén och Eldin Topic utgjorde vår anfallsduo för dagen. Bänken utgjordes av Oscar Wirell, Hugo, Rasmus och Niklas Hedin.

Vi inleder matchen oerhört passivt och trevande. Dels eftersom vi blev totalt överrumplade av motståndarnas brutala press där de under de inledande minuterna satte oss på svåra prov genom dels sina snabba återerövringar av bollen, men även vår oförmåga att leverera passningar till rätt adress och med ordentlig kvalité. Därför var det inte oväntat när 1-0 skickades in bakom Åberg när vi schabblat i markeringsspelet på en av motståndarnas många hörnor. Motståndarnas press avtar något och vi kan primärt söka oss framåt i banan genom kontringar men har svårt att skapa de riktigt farliga chanserna. Istället är det vi som åker på omställningar när spelet börjar bölja. På detta vis tilldelas också Martin Göransson en löjligt billig varning när han gruffar något med en BK-ytter. Nivån var satt återigen på en oerhört märklig nivå och tyvärr skulle fokus återigen hamna på saker som vi inte kan påverka. Med halvtimmen spelad kom så även 2-0-målet. Motståndarna skapade kavalkader av hörnor och denna gången kunde vi inte hålla stången när kraftverket till mittfältare i Växjö BK, Adam Zizinga, skallade in 2-0 med en välriktad nick i Åbergs högre kryss. Inte mycket att göra åt utan en konsekvens av Växjö BK:s frenetiska anfallsspel och vår oförmåga att freda vårt egen tredjedel över tid.

Efter målet ändrar matchen form. Vi börjar vinna mark högre upp, börjar få vår första frisparkar efter sultacklingar och armbågar i nacken och börjar etablera tryck i djupled. Motståndarna visar sig vara oerhört sårbara i djupled och vi börjar identifiera ytan bakom deras backlinje där de dels inte klarar av att hantera djupledslöpande LEIF-forwards, och inte heller lyckas vinna särskilt många dueller. Vi lyckas även vinna oerhört många inkast på offensiv planhalva där vi först och främst blir blåsta på en solklar straff där Josef blir fullständigt kapad i straffområdet. Istället skulle en ovan målskytt kliva fram på ett längre inkast från Anton. En inövad variant slutade med att motståndarna misslyckades i försvarsspelet och på bortre stolpen dök Oskar upp och rakade in reduceringen. 2-1 och vi hade känning. Motståndarna blev påtagligt skärrade av vår uppryckning och i synnerhet av deras egna passivitet efter dryga halvtimmen. Vi behåller momentum och är centimetrar från en kvittering innan paus. Viggo når bland annat högst på en hörna där BK-målvakten står för en fin räddning. 2-1 blev ställningen i paus och vi talade om att försöka behålla trycket och skapa våra chanser genom vår starkare fysiska status vad gäller centimetrar och styrka i huvudspelet. Markus Åberg kastade dock in handduken efter 45 minuter efter att han skadat axeln illa i samband med någon av dennes många räddningar i första halvlek. Oscar Wirell ersatte.

Vi fortsätter på den inslagna vägen i andra halvlek och lyckas behålla momentum och skapar ett visst tryck på motståndarna. Dessvärre uteblir avsluten på mål och det närmsta vi kommer är ett gäng hörnor, några längre inkast och långskott utifrån straffområdet. Som en blixt från klar himmel ställer BK om och lyckas kontra in 3-1 efter ett missförstånd i LEIF-försvaret. Tungt och där och då försvann matchen till viss del. LEIF tappar geisten och spelet tuffar till sig. Dock är det uteslutande hemmalaget som lyckas dra fördel av domarnivån, något som förklarar den stora mängden varningar för vår del. Onödiga men helt klart befogade sådana då det saknades all form av jämnhet i besluten. Vi lyckas skapa ett gäng ströchanser där framförallt Rasmus är nära att reducera ytterligare en gång. Vi är dock i ärlighetens namn inte särskilt nära att få känning igen utan motståndarna är snarare närmre att uttöka än att vi skulle reducera. Ett par frilägen bommas när vi går på offensiven och åker på omställningar. Stundtals spelar även de gulsvarta ett mindre powerplay mot ett välplacerat och resolut LEIF-försvar. Matchen slutar 3-1, och det finns ingen orättvisa i resultatet. Det är bara tungt att förlora, oavsett hur mycket bättre motståndet är. BK är ett ruskigt bra lag offensivt, och har spets som få lag i denna serien har i sin offensiva linje. Däremot är man oerhört sårbara i det tunga spelet i luften och har även en del brister i organisationen som vi i ärlighetens namn bör kunna straffa bättre. Däremot är man oss överväldiga offensivt och är utan tvekan det bästa laget vi mött i år.