Årskrönika 2016

Försäsongen
LEIF stod inför försäsongen 2016 med ett stort antal spelare där nästan samtliga hade koppling till någon utav orterna, med vissa undantag förstås. Det fanns ett stort åldersspann bland spelarna från 14 år till 39 år. Liatorp hade 2015 med en hårsmån lyckats hålla sig kvar i division 5 efter en bragdseger mot Åby/Tjureda medan Eneryda lyckats hålla sig kvar i division 4 efter kvalsegrar mot Torpa IF och Malmbäcks IF. Båda föreningarna hade haft det knivigt att få till spelarmaterialet och skapa konkurrenssituation i gemene förening. Efter att sammanslagningen slagits igenom stod man helt plötsligt med en handfull spelare på varje position.
Tobias Nyberg värvades in från Älmhult tillsammans med Anton Nilsson. Två spelare som fått sin fotbollsskolning i Eneryda IF. Även Anders Karlsson anslöt från Göteryds BK
Efter två deltaganden i inomhuscuper i Ljungby respektive Älmhult där det blivit respass i gruppspelen, vandrade det nya laget ut på Älmhults konstgräsplan den 6:e januari. Nya ansikten för många men skillnaden på träningarna var otrolig. Med ett snitt på 22 spelare varje träning fanns nya möjligheter för Coach Urban som skulle tillsammans med resten av tränarteamet ställas inför en ännu större utmaning när det kommer till laguttagningar och matchning.
När träningsmatcherna drog igång den 20:e februari var det ett blandat lag som gick ut på den snötäckta konstgräsplanen i Tallevi och vann LEIFs första träningsmatch i historien. Urban varierade elvorna för att så många som möjligt skulle kunna visa upp sig i den stenhårda konkurrenssituationen. Ryssby slogs tillbaka med 7-0 innan man åkte på förlust mot Glimåkra IF med 4-2. Förlusten följdes upp med ytterligare två förluster mot Grimslöv och Agunnaryd som slutade 4-1 respektive 2-0. Efter påskhelgsmatchen mot Agunnaryd skulle LEIF återigen komma in på vinnarspåret och slog Osby IF U med 5-1 och Treby IF med 8-0. Man avslutade försäsongen genom att krossa Ryds SK med 7-0 och kryssa mot Häradsbäcks IF med utvecklingslaget.
Frimånaden
In: Tobias Nyberg, Älmhult IF. Anton Nilsson, Älmhults IF. Anders Karlsson, Göteryds BK
Ut: Markus Åberg, Älmhults IF. Mikael Åkesson, Delary/Pjätteryd, Dennis Olsson, Häradsbäck

Vårsäsongen
Veckan innan premiären började tungt då den så viktiga mittfältare Tobias Nyberg fick vinka adjö till säsongen 2016 efter en hemsk knäskada. Nyberg, som troligtvis skulle vara självskriven, skulle nu ersättas.
Säsongen började dock i dur, den 15 april, en mulen vårkväll spelades den första tävlingsmatchen någonsin i LEIFs historia mot grannklubben Agunnaryds IF på Ekvallen i Agunnaryd. Likt de flesta premiären gick det att önska mer ur spelet. LEIF gick dock segrande ur fighten efter att El Capitano Marcus Petersson dundrat in 1-0 med kvarten kvar.
Det skulle fortsätta gå bra, i hemmapremiären på Enevallen lyckades man hålla 0-0 mot seriefavoriten Växjö BK trots vissa tunga avbräck och helgen efter åkte man ut till Åryd för att piska ner ÅIK med forna Öster-spelaren Patrik Bojent i spetsen med klara 3-1. Serieledning och guld och gröna skogar. En stark defensiv organisation kompletterades med ett blixtsnabbt kontringsspel och livsfarliga fasta situationer. I början av Maj spelade man även 0-0 mot Lagans AIK på Bokliden i Liatorp innan det började gå tyngre. En av våra mer tongivande offensiva pjäser Mario Bobuiescu åkte i mitten av maj till Rhodos för att jobba. Där försvann stora delar av anfallsspelet.
En oerhört tung 2-1 förlust mot Furuby på Enevallen följdes upp av ett debakel i Markaryd där matchen slutade 3-0 till hemmalaget. Helt plötsligt hade man fått bekänna färg och serien som var otroligt jämn gjorde att LEIF trillade ner ett gäng placeringar. B-laget då? Jo i en serie med motståndare som Älmhult, Räppe, Gransholm och Alvesta duggade förlusterna tätt. Det skulle dröja tills den 22:e maj innan första trepoängaren bärgades då man klippte till Rydaholm med 7-0.
Iallafall, i A-laget skulle man dock vända på steken, åtminstone spelmässigt. Efter seger mot Vederslöv/Dänningelande i slutet av maj följde två fruktansvärt orättvisa uddamålsförluster mot topplagen Slätthög och Grimslöv. Något kvar i bottnen och målsättningen om topp 5 kändes avlägsen. Även ett kryss borta mot förhandsfavoriten Guddarp skulle svida illa då hemmalaget kvitterade i absoluta slutskedet.
Däremot skulle en imponerande 2-1-seger mot Norra äga rum och det var även här som vår anfallare Anton Nilsson skulle börja producera rejält med mål.
B-laget fortsatte dock att ha god form och slog även Alvesta med 4-1 innan man fick stryk mot Älmhult i vårsäsongens sista B-lagsmatch.
Den första höstmatchen spelades på sommaren och då väntade Agunnaryd på Bokliden i Liatorp. Agunnaryd som med sina två raka segrar, hade fått ett rejält uppsving efter att ha varit fast förankrade i bottnen hela våren. Efter en rent av uddlös insats av LEIF kunde bortalaget bärja tre pinnar efter resultatet 2-3.
Höstsäsongen
Det var dags att verkligen spika hösten nu, det gick inte att hoppas att någon annan skulle lösa kontraktet åt oss. Även hösten började i gott tecken då Åryd återigen fick smaka på pannben när LEIF vann på Enevallen med 2-1.
Härefter börjar vi spela oss ur division fyra när vi förlorar 4 raka matcher mot Lagan (3-1), Växjö BK (3-1) Furuby (6-3) Markaryd (1-3). Totalt mörker och tack och lov lyckades LEIF vinna över Vederslöv/Dänningelanda med 3-1 efter en minst sagt avslagen insats. Segern mot Vederslöv följdes upp med en imponerande hemmaseger mot topplaget Slätthög med 2-0 innan man stötte på patrull mot suveräna seriesegraren Grimslöv. (3-0)
Det var bara kval som gällde och i ödesmatchen mot Guddarp vinner man med klara 4-1 efter 2 mål av Anton Nilsson och varsitt av Anto Susak och Mario Bobuiescu.
B-laget då? Jo, dom slutade 5:a i serien efter en avslutande vinst mot Markaryd.
Nu väntade en helt avgörande match mot Växjö Norra på Åbo. Det laget som vann skulle få kvala. LEIF har verkligen inte fotbollsgudarna på sin sida här och viker sig totalt mot ett fantastiskt spelande Växjö Norra som vinner med hela 5-0.
Divison 5 nästa.
Det går att spekulera i hurvida degraderingen var ett misslyckande eller inte. Samtidigt är det svårt att se hur vi skulle kunna hävda oss i den nya division 4-serien. Oavsett är det viktigt att komma ihåg att laget bestod av spelare från ett bottenlag i 4:an och ett bottenlag i 5:an. Tillsammans med en gynnsam konkurrens lyckades man prestera i även den tuffaste av serier. För tufft var det. Minst sagt.
Skytteliga A-lag
1. Anton Nilsson, 11 mål
2. Marcus Petersson, Viktor Gustafsson, Martin Göransson, Mario Bobuiescu, 3 mål
3. Anto Susak, Viktor Bengtsson, 2 mål
Assistliga A-lag
1. Marcus Petersson, 7 assist
2. Anto Susak, 3 assist
3. Johan Kalin, 2 assist

Skytteliga B-lag
1. Ola Wikingsson, 7 mål
2. Jon Bengtsson, 4 mål
3. Anton Nilsson, Mikael Axelsson, 3 mål
Assistliga B-lag
1. Anton Andersson, 3 assist
2. Ola Wikingsson, Arvid Andersson, 2 assist*
3. Martin Göransson, Delali Kpeku, Viktor Gustafsson, Joakim Thordin, Johan Kalin, Albin Wirell, Torbjörn Sjöberg, Marcus Petersson,1 assist