Single Blog Title

This is a single blog caption

Inför: Runsten/Möckleby borta

Vi ska till ön! Runsten Möckleby står för motståndet i den andra kvalmatchen. Ett Runsten/Möckleby som i öppningsmatchen i kvalet tog en poäng borta mot Delary/Pjätteryd och som sedermera vann den skiljande straffläggningen. Straffläggning blir följden av ett oavgjort resultat ifall det skulle bli samma målskillnad och behövs skiljemedel bland inbördes möten. Vilka är då dessa Ölänningar? Jag försöker mig på en någorlunda vass analys och presentation.

Laget spelar sina hemmamatcher på Runvallen, en pittoresk anläggning öster om Färjestaden. Nu ska det erkännas att undertecknad har otroligt dålig koll på de geografiska aspekterna i detta område, vilket troligtvis är en huvudsaklig anledning till att vi åker buss. Föreningen bildades 1961 när Norra Möckleby IF och Runstens GoIF slogs samman i syfte att utöka verksamheten. Det var även på den tiden snack om att sluta samman med Sandby-Gårdby, som vi själva hade äran att bekanta oss med i förra årets kval till division 4. Men som vi vet slogs de senare ihop med Stenåsa och bildade ytterligare en kombinationsförening på Öland. Föregångare på många vis.

Under årets serie spelade R/M i division 5 sydöstra och slutade på tredje plats i tabellen bakom de båda Kalmar-laget: Kalmar AIK och Kalmar City, där den sistnämnda tog hem serien i sista omgången och har således vunnit två divisioner på två år. R/M blev därmed klara för kval i sista omgången framför Bäckebo GOIF med en ynka poäng och fick således förbereda sig på en tre veckor längre fotbollssäsong. Man tog 23 poäng med resultatraden 7 vinster, 2 kryss och 2 förluster, båda mot Kalmar City och Bäckebo. Målskillnaden landade på 21-11. Slutsatserna det går att dra av detta ära att man gjorde 7 flest mål i serien, men släppte samtidigt in näst minst mål i serien. Sifferkombinationer som vi själva kan relatera mycket till i historien. Det vittnar givetvis om ett ramstarkt försvar men ett något trubbigt anfallsspel då man faktiskt enbart var ett mittenlag i fråga om målskörd. Vi hade nöjet att få ett smakprov av R/M live när flertalet LEIF-lirare och ledare med sina begränsade fotbollsegenskaper försökte scouta det kommande motståndarna i Pjätteryd i söndags. Nu ska det dock nämnas att planen inte gav möjlighet till något skönspel, och där inget av laget bjöd på särskilt etablerade anfallsspel. Det blev istället en jäkla hawaiifotboll där lagen var långa som ösregn. Mycket av bollarna gick på chans via kantsspelet eller targetspelet från båda lagen vilket innebar att det främst var de fysiska aspekterna av matchen som fick mest utrymme. R/M tog ledningen tidigt men tappade efterhand greppet om matchen och såg stora perioder väldigt slitna ut av den tungsprungna planen. DIF/IF stack upp i en 2-1 ledning innan centeranfallaren (nummer 11) Oscar Strömqvist pangade in bollen på fint manér. Viktor Bengtsson uttryckte en nästan kärleksfull beskrivning av dennes fotbollstalanger och förmågor bara för att bli informerad om att samme Strömqvist stått för 2 mål under hela seriespelet. En anfallares kvalité baseras i mångt och mycket i målproduktion, men att säga att han var dålig för dennes skrala målskörd skulle vara sjukt missvisande. Han var duktig, går inte att säga annat. Däremot är det istället Anton Aldentun som varit den klart lysande stjärnan vad gäller målfabrikationen med sina 7 mål. Nu ger det troligtvis inte så mycket att identifiera spelartyper med lite spetsegenskaper utan snarare av relevans att lyfta motståndarnas system och förmågor som lag. Vi kunde tyda ett ganska tydlig 4-1-4-1-spelsystem som säkert varierar i 4-5-2 eller 4-3-3. En brist vi tämligen ofta kunde identifiera var deras något osamlade försvarsspel. Mittfältet blottades flertalet gånger i omställningarna och DIF/PIF kunde ofta etablera spel framför motståndarnas straffområde. Där har vi en nyckel i matchen på lördag. Dessutom hade man väldigt varierade faser i matchen där man stundtals spelade fin fotboll med mycket boll vi fötterna och etablerade dessa anfall tidigt i banan, ibland föll man ihop i vissa perioder och hade svårt att komma rätt i både presspel och organisation.

Klockan 14:00 blåser domaren igång matchen på lördag och vi hoppas att vi kan ha ett gäng tappra själar i publiken som stöttar oss på plats. Vi kommer  göra vårt yttersta för att ta en andra raka seger i kvalspelet.

Vi ses!