Single Blog Title

This is a single blog caption

Inför: IF Stjärnan hemma

Varmt välkomna till säsongens sista fotbollsmatch! Kvalet till division 4 ska avgöras och det är grupptvåan IF Stjärnan från Påskallavik, Oskarshamn som gästar Enevallen. Vi ger er all information om förutsättningarna inför den avgörande omgången. 

Ny vecka, ny kvalmatch och den sista för säsongen. Den långa säsongen 2019 ska nu avgöras och vi har allt i egna händer. Förra kvalomgången som spelades lördagen 12:e oktober klargjorde åtminstone att division 4-laget Kalmar Södra IF åker i ur och får börja om i femman nästa år. Detta efter en storförlust mot IF Stjärnan med klara 5-1. Vi själva slog SSG med samma siffror och är således det enda obesegrade laget i kvalgruppen då SSG besegrat IF Stjärnan i första omgången med 2-0.

Tabellen :

Lag S V O F GM-IM D P
Liatorps IF/ Eneryda IF 2 2 0 0 8-2 6 6
IF Stjärnan 2 1 0 1 5-3 2 3
SSG IF 2 1 0 1 3-5 -2 3
Kalmar Södra IF 2 0 0 2 2-8 -6 0

Därmed är det en ren kvalfinal i sista omgången som väntar. Och förutsättningarna är inte så enkla kanske för en otränad hjärna. Vi börjar i division 3. Smålandslagen levererade verkligen inte i år. Hela 3(!) lag åkte ur sina respektive serie i vårt närområde. Lagen, IFK Grimslöv, Älmhults IF och Markaryds IF får därmed börja om i division 4 vilket innebär att division 4-serierna påverkas. Skandalomsusade Växjö United drog sig ur division 3 sydöstra redan i april och det är oklart om dessa kan börja om i 4:an eller 6:an eller överhuvudtaget åter-anmäler sig för seriespel även 2020. Oavsett innebär raset ur div 3 att möjligheterna för tvåor i kvalgrupperna begränsas eventuellt. Ser vi till division 4-lagen som kvalar till trean handlar det om Lagans AIK, Lindås-Långasjö och Waggeryd där i synnerhet de först – och sistnämnda har goda chanser att ta steget upp i trean. Som det ser ut i skrivande stund slutar upp – och nedflyttningarna i en +/- 0-situation som innebär att samtliga gruppvinnare i våra kvalgrupper garanteras en plats i nästa års division 4. För de bästa tvåorna är det en mer osäker situation där det kan variera väldigt mycket. Flera lag kan dra sig ur och vakanser uppstå och erfarenheten säger att det kan dröja långt in i mars innan samtliga serier är klara. Vi kommer dock självklart göra allt för att gå rent och ta full pott i kvalet.

SMÅLANDS FF:s syn på saken.

Om två eller fler lag efter kvaltävlingens slut har lika många poäng, avgörs placeringen genom målskillnad, dvs. skillnaden mellan gjorda och insläppta mål. Resultatet i straffsparkstävlingen ska inte inräknas i tabellen. Är målskillnaden lika stor, placeras det lag främst som gjort flest antal mål. Har lagen gjort lika många mål är inbördes resultat avgörande och vid oavgjord match, är resultatet i straffsparkstävlingen avgörande.”

Det föranleder ju att vår tabellplacering i kvalgruppen blir enligt följande beroende på utgången i sista matchen mot IF Stjärnan:

* Vinst: 1:a och sämst tredje bästa vinnare av en kvalgrupp

* Oavgjort: 1:a och väntan på omräkning av tabeller

* Förlust med ett mål: 1:a om SSG vinner med mindre än sju måls marginal, annars 2:a – i vilket fall väntan på omräkning av tabeller

* Förlust med två mål: 1:a om SSG vinner med mindre än sex måls marginal, annars 2:a – i vilket fall nervös väntan på omräkning av tabeller

* Förlust med mer än två mål: 2:a

Om vi återvänder till det som vi kan påverka så är det på lördag allt ska avgöras. IF Stjärnan kommer från en stark säsong i division 5 nordöstra där man slutade på tredjeplats bakom Södra Vi (Emil i Lönneberga-området) och suveräna seriesegrarna Ruda IF. Mest anmärkningsvärt är att IF Stjärnan mäktade med hela 93 mål (!) i serien och släppte in 29 mål. Trots den sinnessjuka målskörden kanske man inte ska dra för stora växlar då vi själva, ifall Horda inte dragit sig ur serien, slutligen landat på målskillnaden 81-19 vilket även också är en anmärkningsvärd siffra. Oavsett kan vi se till bottenlagen i den nordöstra serien, Rödsele, Fårbo och Fågelfors som tillsammans släppt in 266 mål och där enbart 5 lag i serien släppte in färre än 50 mål under seriespelet. Det är således en mycket målglad serie som Stjärnan kommer ifrån eller alternativt en defensivt svag sådan. Man får se på det hur man vill. Oavsett gjorde IF Stjärnan näst flest mål i sin serie och nästan 40% procent av dessa gjordes av Mårten Rosén som till slut landande på 38 mål under säsongen och INTE vann skytteligan vilket är löjlig statistik. Utöver Rosén har man även en Emil Ulmborg som stod för 19 strutar i serien och det är således två spelare vi definitivt ska hålla koll på.

Spelare Lag Mål straffmål
Mårten Rosén IF Stjärnan 38 1
Emil Ulmborg IF Stjärnan 19 1
Alexander Ivarsson IF Stjärnan 5 0

Motståndarlaget är utan tvivel ett framåtlutande lag som vi med skärpa bör kunna straffa rejält ifall man blottar sig bakåt. De ska åka de långa knappa 17 milen ner till Eneryda och vi räknar kallt med ett lika bra hemmastöd som vanligt. Nu kör vi, för sista gången i år. Till sista blodsdroppen!