Single Blog Title

This is a single blog caption

Recap: Årydscupen

Lördagen den 16:e februari debuterade vi i Årydscupen i Växjö Tipshall där vi trots en tuff grupp som bestod av Åryds IK (Division 4), Hällaryd (Division 4) och Växjö BoIS (Division 5), lyckades ta oss vidare till ett playoff till kvartsfinalerna söndagen den 24:e februari. Dessvärre föll vi mot Ljungby IF i den matchen efter tappert kämpande. Matcherna spelades i 27 minuter på elvamannaplan, med andra ord ett nytt koncept för vår del.

Här följer nu en kort sammanfattning av de fyra spelade matcherna.

Åryds IK – LEIF 1-2
Det var värdföreningen och LEIF som skulle drabba samman i årets öppningsmatch klockan 9:00. En stor grupp LEIF:are hade färdats till Tipshallen för att stötta sina svartröda grabbar. VILKEN JÄKLA INLEDNING. ÅIK blir helt tagna på sängen av vår inledande totalpress. Det smälls på, i varje duell och Åryd ges ingen tid att etablera spel. Det dröjer knappt 5 minuter innan vi sätter första bollen i nät efter att bollen gått som på ett snöre genom samtliga lagdelar och sedan enkelt avslutats i mål av nyförvärvet Rasmus Johansson från ÄIF. Vi jobbar vidare och kan med fart och fläkt ställa till stora bekymmer för Åryds trebackslinje som får rejält att springa på när vi vinner boll som följd av vår massiva press. 2-0 kommer efter knappt 9 minuter efter att Petter gått på avslut och Anton Nilsson snappat upp returen och smällt upp bollen med vänsterfoten i öppen kasse. Vi krigar vidare men börjar få slut på bränsle efter cirka kvarten spelad och börjar falla i tempo och Åryds kvalité börjar så småningom lysa igenom när vi istället lägger fokus på att bevaka ledningen. Vi jobbar och sliter och byter in våra avbytare för att åter etablera press med lite nya pigga ben. Åryd har dock ett stadigt grepp om matchen men kommer inte till de riktigt heta chanserna. Dels på grund av ineffektivitet och dels på grund av vårt uppoffrande försvarsspel. Efter 20 minuter spelade kommer till slut kvitteringen när Åryd kommer runt på vår vänsterkant där motståndaren till synes får till en felträff på sitt inspel som går raka vägen in i mål. Vi är sedan ganska illa ute där vi räddar på mållinjen, har en hands i eget straffområde och Åryd har även ett skott i ribbans överkant. Det är dock inget som hindrar oss från att ta hem alla tre pinnar! En kanonstart!

LEIF – Växjö BoIS 3-0
Det var dags för match två vid halv 12-stråket och det var förra årets seriekonkurrent som väntade på andra sidan. Ett spelskickligt lag visste vi och det skulle troligtvis krävas samma hårda arbete i denna matchen som i den förra. Vi roterar lite i elvan från mötet med Åryd. Matchen inleds även denna i ett vansinnigt tempo där det knappt hinner gå 3-4 minuter innan Lucas Schölin tryckt in 1-0 med vänsterdojjan. Växjö BoIS har extremt svårt att etablera något spel på offensiv planhalva och vi kan allt som oftast freda Tobias Johanssons holk från några avslut. Vi jobbar vidare, har stadigt grepp om matchen och Växjö BoIS försöker förgäves bryta sig igenom våra linjer. Med cirka 10 minuter kvar rinner Petter Faeltenborg igenom BoIS försvar efter en utspark av Tobbe J i mål och kan fri med målvakten iskallt chippa in 2-0. Där och då var matchen avgjord och vi kunde byta in en del pigga ben. Trean skulle även den komma när nyinbytte Oskar Lundin vinner boll på mittplan, avancerar mot mål och kan med en väl avvägd djupledspass nå fram till Petter som enkelt rundar målvakten och smäller in 3-0 i öppen kasse. 2 av 2 och hade oerhört goda chanser till avancemang från gruppen.

LEIF – Hällaryd 1-0
I den sista och avgörande matchen i gruppspelet. Hällaryd, ett inför säsongen favorittippat division 4-lag från Blekinge, var piskade att vinna för att överhuvudtaget ha en chans att gå vidare efter ett debacle mot Åryds IK i match 2. Vi hade därmed valt en lite mer avvaktande strategi och vänta ut stormen som väntade. Vi själva behövde bara 1 poäng för att vinna gruppen och således gå till kvalspel mot slutspelet nästa helg. Det blev som vi anade, Hällaryd satte en omedelbar press och försökte primärt ta sig fram via ett effektivt kantspel som vi fick anstränga oss rejält för att avvärja. Simon Segerberg gör i denna matchen enastående parader när Hällaryd bombarderade vår kasse. Vi försvarar oss frenetiskt och har några chanser framåt men inte i närheten av Hällaryds kavalkader. Så händer det. Med fem minuter kvar genomför vi ett gäng byten där Anton Nilsson ersätts av Micke Axelsson som bara med någon minut på plan snappar upp en lös boll i motståndarnas straffområde och daskar upp bollen stenhårt i nättaket. 1-0 och ett förtvivlat motståndarlag försökte samla kraft och mod för att ge sig på en avslutande forcering. Förgäves, vi var gruppetta och skulle ställas mot Ljungby IF i kvalspelet, eller åttondelen om man vill kalla det för det.

Ljungby IF – LEIF
En lång vila från klockan halv 2 till halv 4 ledde till att spelarna som gjort ett mycket framgångsrikt gruppspel började få en del känningar i ljumskar och lår. Både Lucas och Viktor var osäkra till spel inför matchen mot Ljungby och det var ett något utarbetat LEIF som ställdes mot grupptvåan och division 4-laget Ljungby IF. Vi inledde tämligen avslappnat och försökte först och främst hålla Ljungby borta från straffområdet och lyckades tämligen bra med detta. Vi har inte särskilt många heta chanser framåt men ser trots det giftigare ut än motståndarna som har ganska mycket mer boll än vi. Till slut får Ljungby ett bra frisparksläge och kan med en stor gnutta flyt spräcka nollan och ta ledningen. Vi försöker spela upp oss men kommer inte alls upp i de nivåer vi hållt tidigare under turneringen. Batteriet var slut och vi hade varken kraft eller ork att på allvar skapa en riktigt tuff forcering. Så händer det. Med 1 minut kvar slår Christoffer Bengtsson en av sina patenterade smörpass som hamnar hos Anton Nilsson som med sina sista krafter försöker placera in bollen bakom en utrusande målvakt som gör en jätteräddning. Det händer tyvärr inte mer och vi tacka för oss i årets turnering.

En på många sätt väl genomförd turnering där vi spelar med oerhört fin attityd och mycket hjärta. En relativt oprövad och ung trupp tog segrar mot några av de på förhand bästa lagen i turneringen. Inte illa pinkat. Nu är det slutspelat med cuper och träningsmatcherna kan dra igång på allvar. Tack till alla er som följde oss i Tipshallen. Ni var flest av alla, ni var högljuddast av alla, och bäst av alla!

Uppdatering: Vi har blivit tilldelade en plats i finalspelet den 24:e februari som bästa kvallag.