Single Blog Title

This is a single blog caption

PREMIÄR-MAGAZIN

Nu drar det snart igång! Imorgon går vi av stapeln och inleder fotbollssäsongen 2017! Vintern har varit lång och kall men de första träningarna på gräs är gjorda och på tisdag den 18:e april åker vi till Vislanda för att spela seriepremiär.
Dessvärre höll vi inte oss kvar i fyran förra året och får nu börja om i femman och det kommer bli spännande. På grund av fjolårets serierekonstruktion har standarden på femmorna höjts avsevärt. När mittenlag från division 4 trillar ner och den sämst presterande tredjedelen av femman trillar ur återstår det lag med massor av kvalité och det är bara för er supportrar att luta er tillbaka och njuta av spektaklet som lär äga rum säsongen 2017. Skillnaden i år blir att seriesegraren avancerar direkt till divisionen ovanför och lagen på plats 2 och 3 får kvala. Därmed blir det större möjligheter och ännu mer fight om topplaceringarna.

Försäsongen
Precis som förra året tog vi våra första steg ut på konstgräset vid Haganäs i slutet av januari efter att ha hållit igång med inomhusträning sedan november. Likt förra året var träningsnärvaron återigen skyhög. Under hela försäsongen rullade vi mellan 21 till 29 spelare vilket är ett sinnessjukt snitt men samtidigt något problematiskt för att kunna få ut en maximerad träning. Orsaken till boosten i antalet berodde på ett antal uppflyttade juniorer födda 00, 01 och 02 som börjat på sin seniorträning vid sidan om sitt ungdomslag. Samtidigt har flera träningsflitiga spelare tillkommit och de mindre träningsflitiga lämnade under frimånaden.

Som “nya” lirare har Alfred Axelsson( tidigare Älmhult), Josef Carlsson (tidigare Ljungby), Markus Åberg (tidigare Älmhult) och Fredrik Galfi (tidigare Jämshög) anslutit till truppen och visat stort engagemang på träningar och bidrar med spets, bredd och konkurrens. Samma sak gäller comebackande Emil Hallengren och Edward Angshult som även dom kommer bli nyttiga för laget. Precis inför den stundande seriepremiären mot Vislanda anslöt även ett starkt nyförvärv i form av Viktor Lööf som spelat de senaste åren i Växjö BK

I övrigt har hela stommen stannat kvar men en del har valt prova lyckan i andra klubbar.
(Oscar Lundin (Göteryd), Tobias Johansson (Virestad), Albin Wirell (Virestad), John Gustafsson (Göteryd), Delali Kpeku (Furuby)).

Under försäsongen spelades i vanlig ordning inomhuscup i Ljungby (Intersport-cup) samt Delary IF-cup i Älmhult. Den förstnämnda är ingen turnering som kommer gå till historien.
2 poäng totalt på 4 match och ändå hade vi möjlighet att gå vidare inför sista gruppspelsmatchen. I Delary IF – cup gick det desto bättre och efter att gått obesegrade genom gruppspelet kvalificerade vi oss för semifinal där vi smällde till seriekonkurrenten Agunnaryd med 3-0 innan vi åkte på finalförlust mot Torpa.

Nåja, inomhusfotbollen var över för i år och nu blickade vi framåt mot träningsmatcherna. Ett gäng tuffa träningsmatcher stod på schemat med majoriteten division 4-lag och dessa skulle vi ta oss an med bravur. Första matchen mot Grimslöv slutade 3-0 till Grimslöv där resultatet långt ifrån speglade spelet. Fördel Grimslöv, men vi bör minst gjort 2 mål. I den andra matchen studsade vi tillbaka och krossade Agunnaryd med 4-1 efter stor dominans. Match nummer tre spelades nere i Markaryd mot MIF och även dessa, med nyförvärvet Liridon Bajgora i täten, kunde inte rå på vår nykomponerade spelidé och defensiv. Seger 1-0.

Följande vecka åkte vi på träningsläger till Salou för 6 dagars umgänge och träning. Väldigt nyttiga dagar för gruppen som även innehöll en trip till Barcelona där vi åkte till Camp Nou och kikade in hur Messi och grabbarna smällde till Valencia med 4-2. Mycket rolig upplevelse.

Även i Salou spelades det träningsmatch, mot Futbol Club de Almoster från Tarragona som håller till på samma nivå i seriepyramiden som oss själva. Eller ja, de spelar vanligtvis på grus och dök upp 5 minuter innan matchstart och drog några kickar som fick Ola Wikingsson att bli imponerad. (Han klarade 5 stycken på kicktävlingen under träningslägret). Nåja, matchen slutade 2-2 efter att vi gett bort 2 mål i första halvlek. Mario stod för båda våra och gjorde en division 5-version av Zlatans mål mot England under invigningen av Friends. Väldigt kul med utländskt motstånd!

Väl hemma i Sverige fick vi direkt spela match mot Lagans AIK som undertecknad tror kommer kunna hävda sig rejält i fyran. Mest på grund av Enes Smajlovic som anslutit. Numera är man ett spelande lag med rejäl stomme som imponerade stort och vann rättvist med 2-0.

Den sista matchen på konstgräs spelades nere i Skåne mot Glimåkra den 1:a april. Dagen till ära var matchen som spelades ett stort skämt. Glimåkra som imponerat på försäsongen och bland annat dängat till DIF/PIF med 5-0 skulle dock få problem mot oss. Vi gör en löjligt bra första halvlek och leder med 2-1 innan hela matchen urartade där Glimåkra drar på sig tre röda kort. Matchen slutar till slut 3-3 och hade Glimåkra varit 11 man på plan hade vi utan problem vunnit. Vi skulle fortsätta på den svaga vägen in i mötet mot Ryd veckan efter där vi förvisso vann men spelade illa. Dock första matchen på gräs, tål att tänkas på.

På tisdagen, veckan efter, den 12/4 spelades därmed genrepet innan premiären mot Vislanda. Den slutade 2-3 till motståndarna Delary/Pjätteryd efter att ha gjort 2-0 första 10. En stark upphämtning ägde rum till 2-2 och stort spelövertag för vår fel men DIF/PIF skallade dock in 3-2 med kvarten kvar.

Motståndarkollen

Från oss till de andra. Vilka möter vi? Vilka är favoriter? Det blir en grymt bra division 5-serie i år med hela 5 lag som degraderades från fyran. Från division sex kommer tre stycken klubbar.
Mycket av det som poängteras i motståndarkollen byggs på undertecknads egna kunskaper, värderingar och motståndarnas hemsidor och resultat.

Vi inleder i bokstavsordning med…..

Agunnaryds IF
Hemmaplan: Ekvallen
2016: Sist i division 4 sydvästra, degradering.
Odds till serieseger: 22.00

Degraderade från fyran. Nu har motgångarna börjat komma till Ekvallen efter att man hade gått upp två divisioner på 1 år (2015). Agunnaryd har dock behållit sin stomme med ex-Ljungby-lirarna Morgan Ström och Linus Nilsson men tappat målskytten Ernad Sadiki som väljer att vända tillbaka till Torpa. Tror det är fjärde bytet på lika många år. 

På pluskontot har man däremot gjort klart med Antonio Zubak som har ett imponerande CV. Dock återstår det och se var han står i dagsläget. Alltjämt en spetsspelare som troligtvis höjer Agunnaryd. På försäsongen har förlusterna duggat tätt för AIF som åkte på tunga förluster mot oss, Vislanda och HiTs men ändå vunnit sin beskärda del mot bla. Häradsbäck.

Agunnaryd känns ovisst. Undertecknad har nu mött de rödblåa två säsonger i rad och man har mer eller mindre vetat vad man ska vänta sig. Ett kämpande lag med god inställning inför alla uppgifter. Dock vittnar försäsongen om ett skadeskjutet AIF. Det är oavsett dumt att dra förhastade slutsatser om hur AIF kommer att stå sig när serien väl drar igång. I grund och botten är man minst ett stabilt division 5-lag om det klickar rätt och degradering är i princip ingen risk sett till deras material.

Angelstad IF
Hemmaplan: Angelvi
2016: 2:a i division 6 Älmhult, avancemang via kval.
Odds till serieseger: 22.00

Ja, vad ska man säga om Angelstad? Ett notoriskt division 6-lag som mer eller mindre varit lokalfotbollens hackkyckling de senaste 10 åren. Nu verkar dock starke mannen i föreningen Pekka Ahonen fått fason på manskapet och man gör sin första säsong i division 5!  Angelstad kom förra året tvåa i Älmhultssexan bakom suveräna seriesegrarna Häradsbäck men på grund av serie-rekonstruktionen tvingades båda lagen kvala och det var just Angelstad som skulle ta klivet upp efter en rafflande avslutning i kvalserien uppåt. AIF har nu i vinter gjort en del nyförvärv och verkar satsat en del på spelare med Angelstad-förankring.

Bland annat har flertalet Ljungby-juniorer tagit klivet från ungdomsfotbollen till AIF för att köra med sin moderklubb. På minuskontot ser det däremot jobbigt ut. Flertalet av de tongivande spelarna från förra säsongen har bland annat valt att spela för Kånna IF i division 6. På försäsongen har Angelstad blandat och gett med förluster mot Torpa och Guddarp men segrar mot Kånna och Råstorp/Timsfors.

Det är något oklart huruvida Angelstad ska kunna hävda sig i denna serien men att alltid spela som underdog och vara underskattade är en gåva i sig och kan trots sitt material säkert ställa till det mot lag som ställer ut skorna. Att slå ur underläge har Angelstad visat sig vara bra på tidigare. 

Guddarps IF
Hemmaplan: Kämpevallen
2016: 10:a i division 4 sydvästra, degradering.
Odds till serieseger: 4.95

Guddarp alltså, spelar på Kämpevallen och har nu efter flera år i 4:an åkt ner i femman. Att de blåvita åkte ur division fyra förra året måste varit en gigantiskt missräkning då man förfogade över en av seriens starkaste trupp. Med starka nyförvärv i Oscar Pedersen, Philip Persson och Simon Sjöstrand såg man ut som kandidater till seriesegern. Dock var man borta från den möjligheten innan sommaren och till slut åkte man även ut, ihop med oss.

Det var ett tag sedan Guddarp var i femman och man satsar fullt ut för att det enbart ska bli en ettårig sejour. Med klass-värvningar som Olle Beide och Mikael Winqvist har man ett mittlås som hade gått in i vilket division 3-lag som helst. Guddarp kommer utan tvekan hamna topp 3, allt annat skulle förvåna de flesta och frågan är om det inte gnager lite i Guddarp att man har ett riktigt bra lag och därmed är piskade att dominera i denna serien. Oavsett ett lag som osar skicklighet och kvalité. Serieseger?

Hjortsberga IF
Hemmaplan: Blidavallen
2016: 7:a i division 5 sydvästra.
Odds till serieseger: 2.55

Hjortsberga IF, några mil utanför Alvesta. På något sätt verkar det vara ett rätt skönt gäng med rätt oseriös inställning men med kvalité i truppen. Jag citerar “Ett division 6-lag som på nått jävla vänster tagit sig upp i femman” var något jag hörde från en spelare på krogen. Hjortsberga startades upp 2015 efter att ha varit vilande och vann direkt sin sexa och imponerade även stundtals i femman förra året men fick det kämpigt med jämna mellanrum. Oavsett lyckades man sedan, med god marginal hålla sig ovanför kvalstrecket.

I år däremot verkar man satsa likt galacticos och har värvat in rejält. För att nämna några finns Pierre Sandell, Smålands mest högljudda målvakt och bror till vår egen Simon Sandell, Alvestas forna kapten Daniel Lavesson samt Elis Kvrgic. Glöm inte heller bort Marcus Karlsson i truppen som spenderat de senaste åren i HIF. Med andra ord skriker det kvalité i truppen. Frågan är om kontinuiteten finns där? 

På försäsongen har man gått starkt mot ganska varierande motstånd. Exempelvis segrar mot Tolg, Lammhult  och Rottne men förlust mot bl.a Vislanda. Oavsett kommer Hjortsberga vara uppe i toppen och hota, sen får man se om man lyckas knipa topp 3. Nu får vi se hur det går för oss när vi tar emot Hjortsberga den 24:e maj.

Horda AIK
Hemmaplan: Munkavallen
2016: 1:a i division 6 Värnamo, avancemang via kval.
Odds till serieseger: 20.00

Horda AIK, nykomling och en speciell förening. Med en medveten satsning på integration har man en salig blandning av spelare i truppen. Med en stor trupp på 35 man och cirka 20 nationaliteter finns det nog en del bredd och slagstyrka. Oavsett bör Horda vara nederlagstippat såhär inför seriestarten. Dels på grund av slagstyrkan hos övriga lag i serien, och svårigheterna som en uppflyttning innebär. Dock ska man inte underskatta ovissheten i detta lag.

Horda nästintill pulveriserade sin serie förra säsongen men ingen känner till HUR? Det kan bli nyckeln för deras möjliga framgång. Att det blir en underskattning inför uppgiften och att Horda besitter mer kvalité och slagkraft än man känner till. Med andra ord en ny motståndare för flera lag i serien och Horda blir ett intressant lag att följa.

Norrhults BK
Hemmaplan: Odenplan
2016: 2:a i division 6 Åseda, avancemang via friplats.
Odds till serieseger: 30.00

Det här med ovissa lag är ett uttryck som genomsyrar hela artikeln. Jag använder det igen. Norrhult kom 2:a i division 6 Åseda förra året och kvalade uppåt där man misslyckades. MEN, när Värnamo Södra fick platsen i 3:an tilldelades Delary/Pjätteryd en gratisplats i 4:an och i och med det fick NBK en plats i femman. Norrhult som undertecknad enbart skådat i en match (kvalet mot Häradsbäck 2016) visade prov på en stabil centrallinje och ska vi se till statistik bör vi motståndare hålla koll på Torbjörn Viklund som stod för över 20 strutar i 6:an förra året.

På försäsongen har man spelat en del matcher mot bland andra Alstermo, Holsby och Orresfors som slutat med två oavgjorda och en vinst. Informationen om Norrhults agerande på transfermarknaden är även den sisådär och det är möjligtvis först i vårt möte som vi får se vart de gul-svarta verkligen står.

Strömsnäsbruks IF
Hemmaplan: Strömsborgs IP
2016: 4:a i Division 5 sydvästra
Odds till serieseger: 11.00
Strömsnäsbruks IF, klubben som med nöd och näppe höll sig kvar i femman 2014 och 2015 har gjort lite av en satsning i form av nya spelande tränaren Adnan Bajgora (andra året). Strömsnäs var länge med och slogs om topp-2 placeringarna i femman förra året men snubblade vid ett par tillfällen och visade sig vara lite ojämna. Det finns med andra ord inte särskilt mycket frågetecken kring Strömsnäs. Stefan Sjödahl kommer göra sina mål och Adnan Bajgora kommer göra sina poäng. Tungt tapp blir dock Quenan Bajgora som återvänder till Råstorp/Timsfors efter ett år i SIF.

Under försäsongen har Strömsnäsbruk deltagit i Hyundai Cup i en grupp med Agunnaryd, Häradsbäck och HiTs och gått segrande ur denna efter 2 segrar och en oavgjord mot Häradsbäck. Strömsnäs, som sagt gick starkt förra säsongen, och bör kunna var uppe i toppen och hota. Frågan är om förra årets prestationer spelar någon roll när de 5 sämsta i förra årets femma ersatts med fem stycken division 4-lag.

Torpa IF
Hemmaplan: Skogsängens IP
2016: 5:a i division 5 sydvästra
Odds till serieseger: 15.00
Torpa IF, ett lag som etablerat sig i division 5 och så sent som 2015 kvalade upp till fyran men där åkte på patrull mot Eneryda IF. Ett lag som tränas av Johan Palm och det är även runt denne individ mycket av Torpas lag är byggt runt. Torpa imponerade stort i början av 2016 men föll sedan ihop på hösten sedan just Johan Palm drabbats av hjärtstopp men Johan kämpade sig kvar och vi får utkämpa bataljer mot denna skickliga mittfältaren även säsongen 2017. Torpa har en stabil trupp med en tydlig spelidé och ett gäng rutinerade pjäser. Inte minst nu, när Ernad Sadiki (25 mål i Torpa senast) återvänder från Agunnaryd.

På något sätt är Torpa en rejäl underdog i årets division 5 och kommer som vanligt ställa till med besvär. Undertecknad har nog minsann aldrig vunnit mot Torpa. På försäsongen verkar Torpa ha testats mot ganska svaga lag och vunnit mot Kånna, Råstorp/Timsfors och Angelstad men trots allt gjort starka matcher mot bl.a Lagan. Med andra ord får nog Torpa ses som en rejäl underdog i årets serie som kommer chocka många lag.

Vederslöv/Dänningelanda IF
Hemmaplan: Dänningevallen
2016: 11:a i division 4 sydvästra
Odds till serieseger: 12.00
VDIF, verkade inför säsongen förra året ha stor potential att hålla sig kvar i fyran. Men efter flertalet bottennapp och förluster var man inte ens i närheten och hamnade näst sist. Det känns lite som om Vederslöv gör lite av en nystart efter 2 år i fyran. Duktige Viktor Johansson har lämnat för att lira division 1 i Skellefteå och Melker Servin lämnade för IFK Grimslöv. På plussidan har Vederslöv bl.a  förstärkt med en kvintett från våra egna rivaler Virestad IF.

Vederslöv/Dänningelanda bör nog se det här året som en möjlighet för att bygga om. Det finns bredd och kvalité i truppen. Bland annat hos anfallaren Sebastian Gustafsson som brukar spring ett halvt maraton första 30 minuterna så tipset för motståndarlagen i år blir att vara på tårna första tredjedelen av matchen.

På försäsongen har Vederslöv blandat och gett. Med vinster mot tämligen enkla motstånd i form av Skruv och Urshult och förluster mot Alvesta och Åryd. Troligt mittenlag, men ett lag som kan slå de flesta.

Vislanda IF
Hemmaplan: Tallevi
2016: 6:a i division 5 sydvästra.
Odds till serieseger: 15.00
Vislanda IF som varit ett stabilt lag i femman de senaste åren har fortsatt att köra på egenproducerade spelare och med coach Joakim Spångberg i spetsen. Laget på Tallevi har på senare år gjort sig lite kända för sitt starka kollektiv och jämna trupp utan någon riktig superstar som man som motståndare “ska se upp för”.

Vislanda har verkligen gått som tåget på försäsongen och med vinster mot Hjortsberga, Agunnaryd och Alvesta samt kryss mot Hovshaga. Jo, baserat på försäsongen bör man verkligen se upp för anfallaren Karl Lang som gjort en del mål nu innan seriestarten.

På så sätt är Vislanda lite obehagligt att möta, för det kan i princip gå hur som helst. Oavsett är det alltid svårt att bryta ner Vislanda och hemma på Tallevi kommer flera lag stöta på patrull mot detta kämpande kollektiv. Outsider?

Växjö Norra IF
Hemmaplan: Åbo IP
2016: 7:a i division 4 sydvästra, degradering via kval.
Odds till serieseger: 2.15
Då var vi här igen, Växjö Norra åkte oturligt ut ur division 4 via kval. Ett av de bäst skolade lagen i förra årets division 4 om du frågar undertecknad. Det fick vi smaka på i sista och avgörande omgången förra året när vi fick pisk så det bara small om det. Men ack, man rök i kvalet ihop med Nöbbele, Gullabo och Delary/Pjätteryd där Gullabo drog det längsta strået. Nu börjar återtåget och med forna Alvesta-tränaren Saso Atanasoski som sportchef har man värvat FRISKT under frimånaden. På försäsongen har det gått fint med segrar mot Rejban, Vrigstad, Alvesta och det verkar som att Norra troligtvis är något för vassa för den här serien.

Norra hade i fjol ett fantastiskt ungt fotbollslag som hade hållit division 4-nivå om inte det skett en rekonstruktion. Med flera tongivande spelare födda på 00-talet som Kenan Karic och Isac Klüft m.fl hade man något att bygga vidare på. Nu har man istället valt att satsa utifrån med otroligt starka namn som Adis Culov, ex-proffset som spelade senast i Räppe, Visar Rrahmani som sänkte oss med två mål förra året i Furuby och Alen Maslic som spelade förra året i Alvesta. Det påminner om Norra versionen 2013 när man åkte ner i femman och rustade upp rejält för att sen tappa de flesta efter avancemanget till fyran. Favorit i repris?

Hur går tankarna egentligen? Norra är på pappret seriens i särklass bästa lag och det finns inte en möjlighet att de inte kniper topp 3 om man inte kör ihop det fullständigt med spelartapp mitt i säsongen och interna stridigheter.


Imorgon smäller det, Vislanda borta. Vi ses där!